Tuesday, December 29, 2009

Za Božič in novo leto v Orlando-tu

Najprej vsem lepe praznike, srečen Božič (čeprav je že mimo, ampak pomembna je misel in da imamo smisel Božiča v srco čez celo leto) in seveda veliko lepega, izzivov, novega in polno zdravja.

Jaz sem na Floridi. Tu naj bi bilo topol. Vsako leto je tu zima topla, razen te letos.. :-\ Ma ja, bo že.. še vedno to ni neka zima ala Slovenija al pa NY, kjer sem ledenela sproti. No, jaz sem v Orlando-tu. Od tu so doma Backstreet Boys :) Ja, kaj čem, včasih sem bila velik njihov fan :) In vedno sem si želela v Orlando, čeprav ne vem zakaj. Preden grem naprej, morem povedat, da .. hm.. Orlando.. ja no ok. :) Vsak kraj ima svoje čare itd, ampak ko je pa javni transport katastrofa, je pej res katastrofa in porabič ful ful denarja na taxijih. Ma ben, zato smo pej to na teh počitnicah, da se malo razvajam. .. S kom sem tu, ja s kom drugim kot z njim, ki ne govori, ampak govori. Zapleteno? :)



Orlando je mesto, ki je znano po največjem MCDonaldsu in še po številnih drugih rečeh. Najbolj pa je prepoznaven kot dom DisneyWolrd-a in pa ostalih parkov.. Sea World, Aquatica, Bush Gardens, Island of Adventure, Universal Pictures,... In seveda imam jaz tedensko karto :)


Nisem šla ravno plavat z delfinčki, sem jih pa hranla in jih božala. Sam so pa eni friki ej.. So ful prebrisani :) Tam se ti ob vodi delajo dobri, mahajo s plavutmi, se obračajo, samo da bi pritegnili pozornost in da bi tako dobili ribo.


Se spomnete filma Free Willy? Ja no dej, kdo se je ne spomne.. A se spomnete Willyta, kako ima gornjo plavut ukrivljeno, ker je v ujetništvu?? No, to je res. Ene orke so res imele ukrivljeno plavut.




Mislim, da je to v Universal Pictures parku in ta naravnost naprej je ta znameniti tišinko. :)


Crustiland


In evo dokaz, da je res, kar sem prej pisala. Bila sem tam ;)


Akdo opazi kaj nenavadnega na sliki?


Te pa cele lesene.Ma sej baje da te so vedno samo lesene.



To je bil pa ta najbujši vlakec do zdej. PRi tisti dolini te zaddrži nekaj časa, ko da bi samo nagajali. In je bilo res prou grozno v prvo, ker je blo tko na hitro vse dol v dolino.


Safari.. moj prvi safare


Ko se ighraš po teh parki kot mali otroc, se spozabiš, da kar si prigraš, boš po vsej verjetnosti enkrat nesel domov.. MA KAM NAJ DAM SKOBBI DUJA!!!!!


UPS..BM ZAKJUČLA,KER SEM ŽE 2X ZAPALA...

Monday, December 21, 2009

NY je pobelil sneg

E ja, Marko in Sebastjan sta šla domov in jaz sem ob slovesu zadrževala solzico. Delček doma, ki je bil tukaj, je šel nazaj. Neko ne znam razložiti, kako se počutiš, ko si tako dolgo stran od doma, od vseh komoditet, od svoje ponve v kuhinji, od pralnega stroja in itak pred tem daleč stran od domačih in prijateljev... ok, konec sentimetalizma! :)

V soboto sem se dobila z Dragano, punco iz Beograda, ki živi že 3 leta v NY in sva oziroma je naredila palačinke. oooo, kolk fajn je blo tko po domače neki jest in se malo pogovarjat v ženski družbi. Potem pa mestu naproti. Začelo je snežiti in sneg se je začel prijemljat. JeeeeJ!!! Sneg :) Pa še tako močno mraz ni bilo!!! :) Sneg Sneg Sneg :) In tako sva skupaj šli v "center". Ona delat, jaz pa na 34 cesto v Mecy's. Ma kaka gužva....Grem nazaj "domov" in... potem pa se je bližal cajt za it ven. Tako da jaz se lepo zrihtam, mislim, tko neki srednjega (jaz bi temu rekla po žensko, že ka sem če ne bila ponavadi bolj v odpravi za po drevesah in za komot :) ), dam škornje (itak ne visoka peta) in gremo. Uff, pridem pred blok in kaj vidim.. sneg sneg sneg. Skoraj da gazit po snegu do avtobusa, ki ni prišel cele pol ure in potem na vlak do Union Square. O Marija kolko snega! Meni so prsti že začeli ledenet in sneg je kar naprej padal in padal. Union Square je na 14 cesti na Brodway in jaz sem morala it na 11 cesto na 2 avenijo in hodim .. in falim smer.. namesto ceste v minus, sem šla v plus (severno) za avenije je bilo isto!!! Ufffffa!!!! Kolk sem prehodila brez veze v tistem snegu! Ledeni prsti, vsa od snega, potem pridem na "the corner of" 11 str. in 2 ave in poklicem tipa, s katerim bi morala it ven in s ene javi.. ma ja, sej smo se prej tolkrat slisali za directions.. ma v glavnem jaz tam na tistem vogalu nisem vidla tistega bara. Je bil pa DD :) (Dunkin Donad's.. kako se že napiše??) Ko sem sla cez cesto, se mi je zdrsnilo in patapumfete na tla. :\ .. Grem v DD, si naročim vročo čokolado in Boston Cream in če bi imeli na voljo en škaf z vročo vodo za moje tačke, bi še tisto naročila. Takrat me uni poklice nazaj in jaz sem kar skenslala klic in si lepo vzela cas za cokolado in uno reč. Se lepo segrela in si mislila.. ma ko te šlivi.. jaz tu gazim v snegu in ne najdem tistega placa in.. takrat dobim sms, da je uni bar na 3 av in ne na 2av in da se je zmotil. O, takrat sem si vzela še več časa zase. No potem pa mi le rata it na pot in prist do tistega hrupnega bara, kjer je blo pomojem vsaj enih 6 televizij s prenosom tekme - american football.
Lekcija št. 1 za danes: Ce se zmenite z Americanom, da greste ven, potem naj to ne bo na dan, ko je tekma, sicer boste tudi vi, ve gledale tekmo. Waw, ku zanimivo! :) Pač namesto, da bi debatirali, se znajdes spremjlat tekmo. Pa tudi če bi tel debatirat, je notri hrup, ker vsi neki komntirajo tekmo in zjajo.. tako da ja, če ne drugega, si za trenutek bolj Američan.

Gremo potem proti unemu klubu, ki ima ene 4 razlicne stuke z različno muziko. Wa, ne morem verjet, da niso vsi americani isti.. Ta mi je placal vse, celo za oddat plasc.

O ej, kako plešejo američanke oziroma črnke al latino, skratka ne blede polti.. ful hard in tudi če so mal bolj "močne", so še vedno polne samozavesti in.. ja, jaz sem doma debela, tu pa sem za njih prou waw. E ja, moja rit je tu prou kul :) medtem ku doma je ku "vogal od banke" :) hahaha :) Ej, ta izjava je pa edinstvena za opisat veliko rit :) Avtor izjave, sam veš, kdo si :) hahah :) No, razlog, zakaj so one tako samozavestne je to, da jih njihovi moški sprejemajo take, ker so ne bledim všeč z oblinami. ... Torej ena velika povezava v svetu moški-ženska in občutek sprejetosti, ki definira socialno okolje in samozavest. Debele črnke se prav lepo oblečejo in tudi dajo v lepe mini oblekce. doro, kolk je to za nas evropejce lepo za videt, je ena reč, ampak one si upajo in se imajo ravno tako fajn.
o ja, kako je zgeldal ples na hip hop štuku.. večinoma so bili tam ne bledi in temu primeren ples.. kot da bi seksali. .. Potem pogeldaš bele evropejke.. in ples zgleda tako zadržan :) prav zanimivo je gledat in opazovat razlike.

O ja, postaljo mi je jasno, zakaj me zamenjajo za Brazilko. Namreč, nisem prav bleda, pa tudi črna ne in imam veliko rit. Evropejke nimajo velikih riti, torej sem brazilka. Tam je barva polti ne bleda in imajo velike riti :) JAz pa sem mislila, da imam na glas od tam :)

Proti konci sem opazila eno žensko, ki je tko že nekako malo prisiljeno utrujeno plesala in boga, ni zgledala prav nič ženstveno.. no, potem opazim, da je to moški in.. na koncu, ko smo se že oblečli za it ven, plašči pa vsi moji sloji oblačil (namreč tu v ny jih imam po ene 4) sem par besed spregovorila z njo in prav zanimivo. Prav občudujem take ljudi, ki si upajo bit tisto, kar so, ki si upajo izrazit tisto, kar čutijo in na sploh pokazat pravega sebe. Na koncu sva si zaželeli lepe praznike in šli vsak svojo pot.

O.. naučila sem se nov izraz.. 6 o'clock girls :) Ej, ta je dobra.. no, temni ne marajo takih.. sej če si predstavljate kazalce, vam je jasno :)

Še nekaj sem se naučila.. vedno bolj mi je jasno, kako zadeve tu delujajo.. namreč v Evropi je prijateljstvo moški - ženska ena stvar. Cilj takega priajteljstva ni seks ali tako kot se tu reče "posebni dodatki". Tu v zda je pa ravno to point. Tipi pridejo do tebe, ker bi radi imeli kej več.. debata vedno vodi k nečemu več. MA kaj ni to smotano?? Nekako nesprejemljivo za nas, ki prihajamo iz drugačnega sveta. Včasih pa se le dobi tudi izjeme, so pa redke. Če ima ena punca prijatelja, s katerim nima v tem "prijateljstvu" kakih "dodatkov", potem ostali fantje jezno gledajo, da kaj uni tip njej krade čas, da ta cajt, ko ona izgublja čas z njim, s katerim nima nič, bi lahko eden od njih kaj več dobil. ......... Je to razumljivo? Je to komu razumljivo?? Halo!! ZDA je kul, ljudje so prijazni, odprti ma hkrat tko konzervativni, da ni res, predvsem kar se tiče tema moški - ženska. mogoče pa je tako le v obarvanem svetu. .. Kakorkoli.. začenjam bolje razumeti njihovo obnašanje.. Ma če jaz lahko razumem njihovo obnašanje, bi lahko tudi oni mojega? To je sedaj tu vprašanje...

Friday, December 18, 2009

Še nekaj slovenskih trenutkov v NYC

E ja, sedaj sta Marko in Seba že doma in jaz sem na kavču.. spim že ta drugi dan skoraj. Ta maz tu me je mal prijel, tako da sem včeraj po njujenm odhodu preležala cel dan in itak SPALA. Seveda med sms-i, ki so vsake tolko me zbudili, da sem še vedno bila konektana v ta svet.

Šli smo na barko na otok, kjer je kip svobode in potem še na Ellis island, kjer je bila postaja za emigrante. Za niami je Manhattan, kolkor se da sploh vidi.


Ste vedeli, da je kip svobode sprojektiral Francos, ta isti, kot Eiflov stolp.. ka ne vem niti, kako se napiše... hm..


In to je originalna svetilka.



Tu so leta nazaj čakali emigranti. Tu so se začele nove zgodbe po "boljšem" življenju.


To je še iz DC-ja. Markotu se je končno uresničila želja, da je videlto znamenito vojaško pokopališče. Ko smo bili tam, smo naleteli na eno malo vojaško ceremonijo. Tam so korakali in dealli tiste njihove reči, ka ne vem niti, kako jih poimenovat. En vojak je bil prav zanimiv. Glavo je itak imel obrnjeno v smeri, kot si ostali, ampak ko sem ga jaz pogledala, je imel oči usmerjene vam in to prav v kotu oči. Glava naprej, oči so pa meni sledile :) hahah :)

Pa ta dan smo tudi šli na Washington monument, po domače povedano, obelisk in še dobro, da je bilo dvigalo. V Bostonu sem namreč hodila peš in rezultat.. naslednja 2 dneva so me noge tko bolele, da je blo prou hard! No.. iz obeliska se je prav lepo videl cel Washington DC. Pa še to, če vas zanima, kaj DC pomeni.. District of Columbia.

Monday, December 14, 2009

Marko in Seba na obisku - 7.12. do 17.12.

V poneeljek, 7.12. sem imela let iz Miamija v NYC. Hm.. mraz.. iz lepega in toplega vremena v mraz, v zimo. Še dobro, da je bil Raf tolko prijazen, da je na letališče prinesel moj plašč.. sicer ne vem, kako bi lahko preživela trenutke zime. ŠE to da vam povem.. na zimo se nekako počasi navadiš med tem, ko se vreme ohlaja, ma ko greš z direktnim prehodom, je res težko.

Prvih nekaj dni smo bili v NY. Jaz sem že pravi vodič :) haha :) E ja :) NY je lepo mesto, ampak še lepše je poleti, ko ni mraza in ko si lahko zunaj in lepo sediš v travi in se imaš fajn. Šli smo skoraj povsod, bi se reklo in slik ne bom dala vseh, sicer bi jih bilo preveč.

Vsi prepoznate ne ta kip???


Potem pa je prišel četrtek in mi smo lepo šli v Philadelphio raziskovat korenine ZDA kot samostojne države. Oni so n jihovo neodvisnost od angelžev podpisali v Philladelphiji. Sklepam, da to že veste, ker sem pisala o tem že tista 2 meseca nazaj, ko sem že bila tu.

To je pred galerijo skoraj ob "Rocky stairs"


Od Rocki stairs proti centru mesta. V ozadju so zastave vseh držav.


In spet v NYC.. O Marička sveta, meni je tako mraz v NY, tako da bom prav hmali šla pomojem na Florido se malo pogreat na sonček, ker meni je res mraz. Oblečena sem ko čebula. V bistvu imam: kanotjero, Peltenino z dolgimi rokavi, še eno pletenino z dolgimi, brezrokavnik, plašč.

Ta je bla dobra ja, moja prijateljica iz NY, ki je v bistvu iz Beograda, nam je povedala za eno restavrcijo, kjer se je čevape, pleskavico, burek. Si mislite, skoraj na Times Squaru BUREK :) in.. sok od Fructala :) in.. veste kak kozarc sem dobila.. od kokte :) To pa je feel at home :)


In.. v NY se par tednov pred božičem tako zberejo ljudje,ki se uštimajo v dedke mraze in škratke.. Namen.. zabava in se imet fajn :) Če bi to bilo pri nas, bi že vsi bili pijani, tu pa niso zgledali pod dozo, kar je bilo zelo lepo videt.


Pač.. v enih mestih odštevajo do olimpijskih iger, v drugih pa do dneva, kdo bo pojedel največ hot dogov.


A je bil že kdo na plaži od NYC??? Tu, kjer smo bili, se kliče Coney Island. Jaz sem si pridno nabrala mivko in školjke.. iz NY?! :) A se ne smešno sliši, da prineseš komu domov spominek iz NY.. morsko školjko :)


Joj, od kar sem prišla v Ny in od kar sem z njima okoli, jem ful preveč in sem se že razširila.. Uffa!! Ma ja, gremo na dieto, kajčem..


In potem, danes, 14.12. smo šli v Washington DC za 2 dni. Kot veste je to glavno mesto ZDA.

To je slikano iz Capitola proti monumentu... lepo ne :)


Ko smo hodili m imo hiše, smo videli enega možička hodit po strehi. verjamem, da so sniperji vse povsod tam okoli. .. Am ja, verjetno ste ugotovili, da je to Bela hiša.

Jutri nas čaka še uno znano pokopališče (gremo z enim nemcem.. zanimivo, lani sem tudi tam bila z nemcem - Thomas) in it na uni monument - obelisk.. in meni se že tko spi, da zakinkam tudi met ted, ko pišem.

Se beremo kmalu ;)

Saturday, December 5, 2009

Zanimiv dan

Alora, končno mi je uploadalo slike.. ma ne vem, kej je s tem netom to in upam, da bo povezava zdrža :) Sploh se ne spomnem, kako se je začel dan.. hm, da pomislim.. aja... gremo downtown in sem prou pozabla, kaj že delat in ko vidim znak za muzej znanosti, vsa začudena vprašam.. a v muzej gremo? no.. pole sem se spomnila in tako smo se šli "izobraževat". Hm.. muzej.. če se temu lahko reče muzej, potem je moja knjižna polica KNJIŽNICA.

Ker smo bili lačni, valda, nismo šli v kako restavracijo, ker več denarja kot imaš, več ga boš imel in več kot ga kdo ima, bolj špara.. smo šli v market. Jaz bi šla v restavracijo kaj pojest.. ma.. pustmo stat. Tako smo kupli za panin (prevod za neprimorce - sendvič.) Iin.. se usedemo na nekem lepem placu s klopcami in.. šunka začne lete proti igvanam in pticam in.. rezultat.. Uffa, sem rekla, ne meči hrane proti živalim, ker bodo prišle k nam h klopci nas žicarit in .. ravno tako je bilo.. ti ptiči sploh niso teli it stran.. ma ja, smo pa začeli hranit. :) sej je blo zanimivo :)

Zanimivo, da igvane niso tele jest ne šunke in ne kruha.. ko je ta majstr dal en košček peciva, ki je dišal po cimetu, so kot nore začele tečt in se grebst za pecivo.. halo??? cimet? :) O, da povem.. videt tko igvano ni niti tako nenavadno tu in to.. te živalce so precej velike..


Ta levi je preganjal ta desnega



V roki sem imela škatlo s pecivom in hodila naokoli.. rezultat.. vse tiste žvali so hodile za mano :)

In... :) Drsališče in to zastonj.. kot sem rekla.. ne vem, kako nekaterim ljudem uspe bit vedno ob pravem času na pravem mestu.. no, da ne bo pomote, to nisem jaz.. jaz sem samo bila s šlovekom, ki je vedno na pravem mestu ob pravem času in.. za pol ure smo imeli celo drsališče samo za nas in to zastonj.. kako ... ne mene prašat.. V glavnem, jaz sem drsala v Miamiju :)


In... v ponedeljek zjuraj letim v NY!!!! In na letališču se dobim z Markotom in Sebotom :) Jeeej :) Komi čakam :)

Tuesday, December 1, 2009

Po 4 dneh poskušanja, je pa le uspelo...

O la, končno mi je uspelo uploada slike.. ma res.. cela reč..

No, en dan prejšnji teden, sem dobila presenečenje.. mojo prvo manikuro in pedikuro.. waa :) je prou pašalo malo razvajanja. Hm.. tu je normalno, da gre vsaka ženska na manikuro in pedikuro. .. kot barvo nohtov al kako se temu reče, sem si izbrala francosko.. ja na rokah in na nogah in kaj sem ugotovila, da je zame prou brez veze it delat francosko na rokah, ker ni prou nobene razlike z mojimi nohti.. Je blo pa fajn tko sedet in si pustit štimat nohte :) Bi kar pogosto hodila :)



In en dan sem si zaželela, da grem pogledat na ene otočke, tam, kjer imajo ta bogati bogati vile.. in.. hm. pridem to otočka in.. hm, se je treba prijavit na unem okenčku (glej sliko) in še na sprehod ne moreš it.. hm.. ma ja.. pa drugič, ko me Riky Martin povabi :)


To je na mostku, ki gre do unega otočka. V ozadju je Miami (downtown)



In evo novoletno jelko v centru Miamija :)



Ko sem sama šla na sprehodek zjutraj.. hodila sem po mivki po celi dolžini.. lepo ne za dobro jutro :)


A kdo opazi papigo na palmi?




PA mi je le uspelo dat gor te slike.. se mi kar zdi, da sploh nima veze, če ne daš sproti. Gre kar nekam mimo..

Da ne pozabim tudi javno napisat.. :) V ponedeljek dobim obiske!!!! JeeeeJ!! Marko in Seba prideta v NY!!!!