Saturday, February 13, 2010

Puerto Viejo in Tortuguerro (Costa Rica)

Na nadaljujemo od zadnjič. Z Moajo sva se z busom odpravili proti Puerto Viejo, saj so nam vsi govorili, da je to kraj, ki ga nikakor ne smemo zamuditi. Vsi so ga tako hvalili, da sva ga dodali na našo pot.. in.. po enih 4 urah vožnje v starem busu.. toplo, vlaga.. smo le prispeli in.. čisto razočaranje.. Ni nama bilo jasno, zakaj je vsem tako všeč ta kraj.. Vsi imajo raste (Skoraj vsi) in povsod diši po travi.. vsi nekam skulirani in.. nekako tako, kot bi bil na kakšnem rege festu.. Tako da prvi dan.. razočaranje.. Spale sva v hostlu, ki ima sobe, šotore in pa une "spalne" oz "počivalne" mreže. Proti večeru nam je nekako prostor postajal všeč in dogovrili sva se, da naslednji dan najameva kolesi in greva kolesar, že ka ne vidimo drugega smisla v tem mestecu.



To je hostel.. mi2 sva imeli najet šotor.

ZVečer sva se odpravili na večerjo.. njemi njami, sadni sok in na kapirinjo :) Jeej, pa je kraj že psotajal bolj zanimiv :)



Jutro.. vprašamo na recepciji za kolo in ob 9h že niso več imeli fraj koles :\ Ma ker mi ne obupamo, smo šli malo hodit in našli kolesa. Po krajšem nakupovanju.. jaz nisem našla nič, Maja pa čudovito ruto, sva šle proti plaži Punta Uva.


Med kolesarjenjem sva se ustavili na mostu in tole poslikali.. đungla (zgornja slika) in vozimo se in vozimo in.. z Majo vidimo tablo, na kateri je pisalo nekaj o čokoladi in itak da sva se ustavili in šli v tisto smer. (potka v gozd) in gremo in pridemo do kraja, kjer je za parkirat kolo in.. opice!!!! po drevesih so skakale opice :)



Za tem je priletel en velik moder metulj (slika takega metulja je na prejšnjem postu) in kaj smo videli tam dole.. en drevo, tako čudno.. cvetke je imelo kar ven iz debla in potem poleg tega, še neke "melone" ven iz debla. Kasneje sva ugotovili, da je to kakavovec.




Hodimo in hodimo in pridemo do odprte hiške, kjer je stric pražil kakavova semena oz jih je imel že spražene. Takrat je ravno delal čokolado! Ja, je delal čokolado in mi smo probali oražena zrnja :) Njami.. kod bi bila jedilna čokolada brez dodanega cukra :) Itak da sva kupili čokolado, da sva jo pokušali :)



In evo mene in kakavovec

Potem gremo spet na kolo in jaz nekaj slišim in strokovno rečem Maji, da slišim žabe. Potem ona reče, da to niso žabe, ampak da je ptič.. in jaz.. Jaaaa, tukano, glej tukanota!!!! In ker je tukano vedno v paru (mož in žena), sva videla še enega. Tako da sva videli 2.

In potem kolo in kolo in končno pridemo do Punta Uve. Fenomenalna plaža!! Sanjska, prav una, za na kartolino.



Evo kartolino :) Z Majo sva delali prav fotosešn, ma tiste slike naj ostanejo za privat. Ni za dajat na blog take slike, ko se ena valja po mivki :)


Tukano.. sej ga je videt ne???

Potem je začel padat dež in mi2 sva šli pod eno strho.. namreč sva že bili na kolesu.. in takrat se začnejo ene žvali tko grozno oglašat, da je obeh prav stiskalo. Po glasovih bi morala, morale tiste žvali bit tko velike ku ta velik dinozaver.. Ker nas je blo strah in ker so tisti glasovo bili slišati od zelo blizu, sva šivali s kolesom (po dežju itak), do ene hiše, kjer smo se nekako po špansko zmenli.. namreč tisti glasovi in živali, ki se jim reče kongo - male opice! Ja, male opice! Njihov glas je bil pa ku da bi bile velike vsaj 3 metre v višino in 5 v višino!

Potem sva kolesarili še do enega kraja, ki je že zelo blizu Paname in nato nazaj.. gas do konca, ker je bila že tema.. in te ceste puhne luken in še po temi.. vam rečem jz, pretres možganov in še česa druzga!

to je en delček v Puerto Viejotu

Ko sva oddali kolo, sva šli še pogledat malo naokoli in se ustavili pri Roniju, neka betula oz kiosk, kjer ima neko njihovo hrano in ko sva pojedli ta enpanadas, je Maja tela vedet, kako se te reči delajo in potem nama je začel razlagat in ker nismo štekale neč (predlog: ko greste v Costa rico in verjetno še v kako drugo špansko govorečo državo, se najprej naučite dobro špansko), smo šle tja kar notri v tisti kiosk in nam je kar tam po korakih pokazal, od tortilje do končnega cvrtja. Potem sva še jaz in ona naredili eno in na koncu nam je to dal.. zastonj. Itak imamo tudi to dokumentirano, ma slike ima Maja, tako da sedaj jih jaz še nimam.

Naslednji dan pa na barko po kanalih do Tortuguerrota. 4 ure vožnje po rekah in morskih kanalih med džunglo!! Mega!!

Tako izgeldajo ti kongoti! Pa ko bi vsaj bili večji.. mi smo se pa tko ustrašle tistih glasov!


Itak da, ko smo bili na barki, da sva na koncu šle z Majo spredi, kjer je še boljši razgled. Poleg opic smo videli še nekaj ptičev in tukanote in mogoče še kaj, kar se sedaj ne spomnem več. V glavnem, super. Aja.. to ni samo neki turistični prevoz, ampak prav reden prevoz v Tortoguero. Do tega kraja se da priti samo z barko.


Tortoguero


Toroguero

To so kraji, kjer se je čas ustavil.. otroci hodijo bosi, ženske so doma. Kuhajo in gledajo tv, moški delajo, kraj je ves polen turistov :-\ Aja, ime ima po temu, ker veliko želv hodi odlagat jajca na plažo.

Plaža je zanimiva.. s črno mivko in velikimi valovi.. malo prevelikimi.

Danes zjutraj pa sva ustali zgodaj in vzeli taksi ob 7h ter šli do njihove "gore". E ja, gora.. za nas bi to bil hribček, ma dejmo jo klicat gora. Ko nas je taksi odložil, nam je bilo jasno, da to ni neki turističen kraj. V gozd sta naju pospremila 2 fantka (Manuel in Kenet, 12 in 11 let stara). Bosa itak.. hodili smo po gozdu in ona2 sta nam dajala roke, da nam bi pomagala stopit čez kako korenino. Takrat, ko je kdo od njiju dal roko, sem (tudi Maja) morala pazit, da ga res nisem primla, sicer bi ga potegnila čez mene dol v dolino, tko da sem vsakič mogla še bolj napet mišice, da sem sprejela njegovo pomoč. .. potem smo videli prvo zanimivo žival.. rdečo žabico..

Tako lušna živalca in tako strupena.. če imaš rano in če se jo dotakneš, umreš.. ona 2 pa bosa po gozdu! Ma ona2 in ostali že vejo, kako pa kaj in nam ni treba prav nič skrbet. Pri njunih 12 letih imata toliko izkušenj v naravi, da nam res ni treba skrbet za njiju. Potem smo videli tudi tukana (2 itak) in miljon pajkov. Tudi takih močno močno strupenih. Tako smo se umikali tisti pajčevini ma konstantno.. sklanjali smo se tako, kot da bi plesali limbo. :) Na vrhu smo imeli lep razgled na Tortuguero in na kanale.

Na koncu spodaj, nas je pričakala mama enega in nam zrihtala kokos, takega, ki ga lahko tudi ješ. Sicer ni bil taki kot iz trgovine.. bil je taki malo bolj želatinast, ker je bil še mlad. Ma dober!!!

Kenet v "trgovini" s kokosom


Ana, Maja, Manuel, Kenet, Laura (mama Keneta)


Malca

Ko sva zaključili z malico in se poslikali, sva šli nazaj v "mesto" in si naštimali reči, potem pa na plažo do riti v vodo.. več se ni prav dalo, ker so valovi bili malo preveč veliki. .. ko sem stala v vodi, sem imela občutek, kot da stojim v kafetu. Namreč, že prej sem napisala, da je mivka črna..

Za vsem tem smo šli na barko (edini možni prevoz) in se vozili po kanalih.. Videli smo 2 krokodila in eno vidro, potem nekaj kuščarjev in možno da tudi kako igvano. Skratka, na momente se mi sploh ni zdelo res, da je to narava in ne nek zoo. Si mislite se peljat mimo krokodila, ko nisi na neki ogledni turi, ampak na javnem prevozu :) Potem pa še vidro?? :)

Za tem smo šli na avtobus, za katerega niti nisva bili 100%, da gre v pravo smer. No nekako sva bili, ma na momente sva imeli kak dvom. Potem pridemo do enega kraja, kjer gredo vsi dol iz avtobusa.. o ja, sem pozabla povedat, da smo se vozili ne vem kolk dolgo z odprtimi okni itak, s prahom iz ceste, ki ej letel notri in itak pomojem da ne več kot 30 km/h. No, na postaji so šli vsi dol in nam je rekel voznik, da za San Jose ne gremo mi še dol.. in res ni bila prava postaja in šli smo na naslednjo. Ko mo bili na ta drugem busu, smo videli enega, ki je bil tudi na prejšnjem in je šel dol na tisti, kjer so vsi šli dol.. nauk: vedno vprašaj in predvsem to, nauči se španščine, ker nikoli ne veš, kdaj ti bo prišla prav.

Sedaj sem v San Joseju in jutri greva naprej. Bom brez laptopa kar nekaj časa, tako da ne bo ravno objav na blogu še kar nekaj dni.. lahko da tudi celih 10 dni ali več, ker bom prenosnik in večino prtljage pustila v hostlu. Namreč sem ugotovila, da za na tako potovanje je najbolje, da imaš en ruzak in to je to.

Costa Rica je čudovita!

Tuesday, February 9, 2010

Costa Rica

Ola Ola
V ponedeljek sem prispela v San Jose, Costa Rica (8.2.2010) in z Majčo smo šle najprej na en sprehodek in naredile par slik. Ta tu ta prva je samo za vzorc ;)


San Jose zgleda tako mesto, polno kaosa in nekako moreš prou pazit, ko stopiš na cesto.. nekako je na lastno odgovornost. Ne dobesedno, ampak vozniki niso ravno zelo pozorni na pešce na cesti.


Večerni prigrizek (papaja). V ozadju se vidi malo hostla. Zunaj ima bazen, palmice, une mreže, ki jih ponavadi privežeš na 2 drevesi, mizice in stole.. Skratka, mega! :)


In po pogovoru, sva se z majo odločili, da greva na organizirani izlet in sicer.. najprej so nas pobrali in to naj bi okrog 6h. Najprej smo šli v plantažo kave. Da vam povem, da ima Costa Rica eno izmed najbujših kafet na svetu. Celo jaz sem ga probala, seveda s cukrom in mlekom. Ampak sem ga probala ;)



Kafetke pobirajo na roke, ker kar je dobro je samo tisto ta rdeče. Se pravi ta zelene in ta temne kuglce niso dobre. Če to pobirajo skupaj z rdečimi, kvaliteta kave ni več tako dobra.


Sušenenje na soncu zunaj (zadnja faza predelave kave)


Te plantaže so na gričkih in po določenem času, so se mi ti grički začeli zdeti zelo znani in domači in.. kaj sem ugtovila.. da je kot v Goriških Brdih, le da namesto trt tu rase kafe. :)

Na plantaži kave so vedno vsajene tudi banane - razlog.. odganjanje žuželk stran od kave. - temu bi strokovno rekli - preusmerjanje pozornosti.

Po ogledu plantaže smo šli na vulkan Poas. Ta ima drugi največji krater na svetu in največji delujoči k rater na svetu. Ampak.. po 10h se spusti megla in ne vidiš neč v krater.



KEr smo prišli tja po 10h, je megla že bila v kraterju in.. to, kar je na sliki, je takrat, ko se je megla kao že malo dvigovala.. uffa, pa tko sem si želela videt krater.. :) imam pa kamenčke in košček magme :)

Za tem smo šli v nek park, ka prou ne vem več, kako se kliče.


To, da imam tukanota, je bila moja želja že od nevem kdaj.. sedaj je želja uresničena ;)



Rojstvo metuljčka


Rojstvo metulja


Kolibri




Taki vozek je tipičen tu in to, da vprežejo volove, ni nič kaj tako kej preveč staromodnega tu.


Monkey tail se imenuje ta rastlina, ki spominja na drevo in praprot. Ta reč je prehistorijska, tako da lahko bi rekli, da ko se te rastline rasle in bile še "mlade", so dinozavri hodili naokoli.


In kar neki.. tipi so žonglirali sredi ceste.. najprej mi je bilo wa, potem pa, ker sem videla, da to nji posebnost..ni bilo več tako fascinantno.

Danes sva z Majo srečili mojega prijatelja, s katerim se pogovarjam približno 2 leti že po netu. In je blo prav fajn se spoznat še v živo. Namreč on je iz San Joseja.

ČEz nekaj časa (jutri oz že kar danes), odrinemo na pot v Puerto Viejo (še vedno Costa Rica). To je na jugo vzhodu in.. tu red mano je ananas, lepo narezan. In.. ej, tako sladkega pa še ne.. prou peče po ustah in olupek je bil prav zelen. Njami to sadje tu :)

Sunday, February 7, 2010

Super Bowl parties in Miami

Imam natanko 15 minut, da na kratko napišem, kako je bil ta zaden teden. V glavnem, mega!!

Suepr Bowl je ta zadnja tekma v ameriškem footballu in je za maeričane pravi event. Žuri so en teden prej in še en teden pole. Super Bowl je tu v Miamiju danes, ma mi bomo šli ven iz Miamija še pred to tekmo.. proti Orlandotu, od koder jutri letim v Costa Rico.

Te dni so bile žurke, ene še bolj zasoljene, ustopnine tudi tam, kjer jih ponavadi ni, hkrati pa free koncerti na plaži, dogajanje na ulici itd.

Ena izmed reči.. ciljanje s to balo to.. ma ka nimaš niti filigna, kako jo moreš vršt.. mhm..


In koncert.. CKoncert so prenašali direktno na VH1 in vaša Ana je bila v audiance :) prav tam ja pod odrom :) in ful prostora smo imeli, tko da ni bilo nobenega prerivanja. Tista bjonda tam je Nancy, ma nimam pojma, kdo je.. baje ful zanna in uni tip je Nick Canon.. prej se mi sanjalo ni, kdo je, sedaj pa vem, da je mož Mariah Carey.

Justin Bieber in jaz. .. joj, kolk so nasjtnice norele ej :) so tko tulle in tatkoti so imeli n a ramenih male pupke, da so več vidle.. rezultat.. tudi, če si bil par metrov od odra, so več al manj videl te pupke :)


Še kar Justin


Timberland

I je je je :) Rihanna!!!


No, tolko blizu sem bila :)

To je bil pa drugi dan že.. Ta glavni trije so bili Pauilina Rubio (ki n imam pojma, kdo je), Pit Bul in Nelly Furtado.

Nelly je bla prou smešna, ker je imela telovadne copate obute na oblekco.


Včeraj.. USHER


Nimam tolko časa, da bi kaj preveč sedaj pisala, tako da sem samo malo objavila slike in dala znak, da se tu še vedno kaj dogaja ;)