Monday, March 29, 2010

Malo za nazaj, malo za nazaj

Tako smo spet tukaj, za računalnikom, da malo napišem. Nimam ne vem koliko novih slik.. no ja, mam kako sliko, ma zdej glih punim baterije, tako da ne morem pobrat slik dol. OK, pa brez, je tako :)

Včeraj in predvčerajšnjim sem bila na koncertu. Včeraj je bila ful fajn muzika.. pel je en tip iz Portorikota, zraven je igrala orkestra. Muzika res fajn, salsa.. taka romantična salsa nekako. Gužva ej.. guuuužva!!! Ma če se prej nisem odločila za to, da nikoli ne bom preživela novega leta v neki mega prestolnici v gužvo (beri NYC), sem se sedaj. Dokončno! Odpade ideja o pričakanju novega leta v NY. .. nekako sem vedno imela to željo, da bi tam bila za novo leto.. ma zdej,no way. Prvič, mraz in drugič, gužva, v kateri se ne moreš niti premakniti. Ni vredno ;)
Še kar sem v kratkih :) sej, sedaj (marec, april) je tu poletje. In.. kako je fajn imet poletje kar že ves čas. Če malo preračunam, sem letos imela samo ene 20 dni zime :) Waw!!! 
Včeri sem skuhala mineštro :) ja ja, prou tako mineštro, ku jo jem doma.. ma v bistvu je že ta druga :) Sam ko sem rpvič jo delala spet tu, po več kot pol leta.. ma si mislite, ne kuhat za več ku pol leta.. ma vam rečem, da človek prou pozabi, kako se kej naredi.. Ma je tko fina.. ŠE neki jo je, tko da jobom danes spet jedla :) Jee, ku da bi bla doma :)

Sedaj sem nekako malo izgubljena, ma ne dobesedno, ampak samo zato, ker se mi v glavi dogaja, predvsem kar se planiranja tiče. E ja.. nimam še prav velikega namena se vsidrat v Gorici, rada bi še bila naokoli, ampak bo treba za prihodnje šolsko leto kaj najti, kako službo kje zunaj, nekako tako, da bom imela zrihtane papirje. Da bo vse lepo urejeno.

Ma.. zdej se mi ne da več pisat.. Bom kdaj drugič kej napisala.. u Ja, včeraj je bil ognjemet :) bom dala kako sliko, ko jih poberem dol s fotoaprata in.. sem ga tudi snemala :) Wa!!



Thursday, March 11, 2010

Popotovanje od Tres Rios do San Joseja in nazaj

Hm.. ok, vedno je lazje vzet avtobus tja, kamor vemo, kam smo namenjeni. Je tako?? Bo drzalo?? Sej je tako tudi v zivljenju, a ni tako?? Ce nimamo cilja, ne vemo, kam gremo in kar nekam pridemo.
Torej stvar je bila taka.. Odpravila sem se do marketa, da bis i kupila kaj za jest.. itak niso imeli nic tazga, tko da sem pristala na tortilji s sunko, kimi prou da ni pasala, ma tudi uni prazen filing v zelodcu mi ni pasal. In tako vzamem avtobus in grem lepo v San Jose. Tam si nakupim sadje in zelenjavo po neturisticnih cenah: papaja, mango, pomidori (beri paradiznik), kadumr (beri kumara).. potem se jogurt, zajfo (milo), tortilje, tuno,.. se kaj?? Aja, uni sok iz brusnic..

Po hoji in hoji se odlocim,d a grem na bus in vzamem bus za Tres Rios. In se peljemo in peljemo in se kar vozimo nekam dosti casa in se peljemo po cestah, ka se jih res nisem spomnila vec.. in takrat tko nekako v strahu prasam eno gospo, da kam gremo in da ce gremo mimo Palija (toje ime ene trgovine, kot recimo Spar pri nas) in ona rece, da ja, ampak da more avtobus naredit cel krog okoli.. takrat se en stric ponudi, da mi posodi telelfon, ampak jaz sem takrat bila cisto samozavestna, ker sem vedla, da ce gremo mimo Palija, potem sem skoraj doma (namrec vem kako in kaj okrog tistega Palija). Ok, zaceli smo se vzpenjat v neko vas po neki ekstra ozki ulici, kamor bi mi bla meni panika it z avtom, mi pa z mestnim busom. :-/ Pridemo na vrh in takrat je voznik ze vedel, da sme se nekako zgubila. Tam smo pocakali 15 minut in sli nekako nazaj po isti poti. Med tem casom so itak izvedeli, kje zivim in itak kje Slovenija in take podatke.. na listek sem narisala "zemljevid" - ravna crta, na eni strani San Jose, na drugi je pisalo Tres Rios, narisana hiska in ena hiska vmes, malo blizje Tres Rios z imenom Pali. In voznik pove, da bomo sli tam mimo in takrat sem bila vsa samozavestna. .. Vsak, ki je ustopil v avtobus mu je voznik povedal, da sem iz Evrope in da sem se malo zgubila in da ne vem, kam tocno grem, ampak da sem iz Eslovenije. Tako smo prisli do tistega Palija, ki se meni prou da ni zdel nic kaj tak, kot je bil tisti, mimo katerega sme sla pes. Hm.. tam dol sta sli tudi 2 zenski in sta se takoj ponudili, da gresta z mano en krog, d ase bom tako spomnila, v katero smer morem it.. ma niti krog ni pomagal in tako me je ena od njiju mirila, da bo vse ok. Jaz pa pojma o pojmu kje sem in kam morem it. Luis je takrat imel predavanja in ponavadi imajo ljudje, ko so na predavanji, sklopljen glas mobija in tako ima tudi on ponavadi. Ma.. je teta Silvija rekla, da ga dejmo vse glih probat poklicat in res!!!!! Se je javil in jaz sem tako lahko dobila napotke kako "domov". Silvija je pocakala z mano, da se je prepricala, da grem na pravi bus.Med cakanjem mi je se povedala, da si je ravno ta dan dala uhancek v popek in tako sva malo razpravljali o uhanckih. Zenska ima 44 let :) in sama o sebi pravi, da je loca (crazy) in da ji ostali pravijo, da je kot Evropejka :) Ocitno je to izraz za take zmesane :) .. no, samo da sem nasla pot nazaj, ker res nisem vedla, kako pa kaj in sploh si nisem napisala, na kateri bus bi tocno mogla it.. to je tako, kot da bi vzela bus za Lj in sploh ne bi vedela, na kater konec morem it.. pac kar enega bi vzela in to bi blo to.
Zvecer je Silvija pisala nekaj smsov, da kako sem in da bi blo lepo,d a bi se en dan dobile na pijaci in se prav strinjam. Ful je bila prijazna in je poskrbela, da sem sla na pravi bus in potem se je se zanimala, kako sem. A ni lepo?? Popoln tujec?? Mislim, da bi jo mogla jz poru povabit ven na kak drink in na kako enpanadas :)

In se enkrat je moj angelcek poskrbel zame in mi dal take ljudi okrog sebe, da so mi pomagali.

HVALA

Tuesday, March 9, 2010

Manuel Antonio, Costa Rica

Dolgo nazaj, ko sem se nekako po pomoti vpisala na netlog, sem spoznala enega kostaricana. Njega smo tudi z Majo spoznale v zivo in ker Ana kao kdaj tudi ustvarja (po vecini doma), sem se spravla risat ma prou na hitro na hitro eno cestitko za Luisa (tako je ime temu prjatlu), barve so taksne, karsne so, ker je takrat igrala glih rege muzika in mi je na misel prihajala samo jamajka kolors :)

Risala sem v hostlu in hkrati spoznala se eno zensko iz Pariza. Starejsa gospa, kirada potuje in vidi razlicne stavri in ki presenetljivo govori anglescino in ne z unim hard francoskim naglasom. Potem sva en dan sli skupaj po San Joseju, ker se je ona namrec vsakic z nova zgubila.. tako sem ji ponudila, da naj gre z mano, da malo vidi okoli in da se vsaj ne bo zgubila :)

Zvecer smo sli neki spit, da smo nazdravili r. dan in obvezno sme morala probat nek njihov alkohol, ki se ga pije kot tekilo. Fantje so kar malo gledali, ko sem ruknla dol 2 stamperla.. ma ne vem no, pri nas se kar zdrzi tako malo dozico :) in itak mi nic ni blo, ku samo to, da mi je malo grlo in poziralnik razkuzlo :) Ma uffff.. se ne spomnem, kako se ta pijaca klice, ma disi ku snopc :-/ In tak so me navadli nekaj besed, brez katerih ne morem.. sam kej, ka so boljmoske besede.. :)

No, potem pa za vikend Manuel Antonio, kraj, ki sva ga planirali z Majo, da ga obisceva, ampak ni zneslo. ..

Preden smo prisli v Manuel A. smo se peljali cez en most, kjer so v reki lezali krokodili, kot bi bili razstavljeni.. Hm, si ne predstavljam reci svojim otrokom.. "Bodite pozorni na krokodile, ko se greste igrat.".. Kaj recemo mi v Sloveniji otrokom, ko se grejo ven igrat, ce se sploh grejo?? "Pazi, da ne pades." ??

No, ko smo prisli do Manuela, mi je celjust hmali padla dol. Res je plaza cudovita in da ne govorimo o plazi, ki je v nacionalnem parku... O ja, temu se rece Plaza! Pa tam, ko smo hodili, so eni truisti gledali v luft in potem sem se jaz pokukala in videla ... (glej sliko, ce kaj vidis..)


.. videla, kako se je lenivec premikal :) Ma kolk so te zvalke lusne :) Ti lenivcki ti :)

In potem via plza in se kopat.. uuu jaaaa, kira plaza, kira voda, mivka, opice, sonce, razgled.. kaj se lahko dodam??


Ob plazi so opice in prou zicarijo za rano in ker sem imela nekaj olupkov papaje, od koder se je se dalo kej pobrat 2mesa", sem jim malo dala za papcat.. sicer pa, ce jim ne das za jest, si same vzamejo. Ko gres v vodo, one lepo pridejo iz drevesa dol prou tko previdno in grejo v torbo in ti vzamejo vrecko in hitro na drevo precekirat, kaj je v vrecki :) hahah :)


Te opice se klicejo kapucinke in so prou lusne :) Ko jim das nekaj za jest, najprej povohajo, da vidijo, kaj jim sploh dajes. .. Jaz sem jo primla za rokco in jo pobozala :) je kot, da bi prijel za rokco otroka :)


Se ena plaza v parku

Ma sej se nisem tolk zredila ne??? :)


oooooo... soncni zahodi so tu prav posebni.. sonce zgleda drugacno, svetloba je drugacna.. mozno zato, ker smo blize ekvatorju in je drugacen kot.. mhm.. ne vem..

O, hmali bi pozabla.. ko smo bili na plazi, smo nase vredne reci dali v vrecko in zakopali v mivko. Potem, po enem cajtu namakanja v vodi, smo sli ven v senco in.. pocasi pocasi je ena igvana samec se pritihotapila do nas in zakaj?? imeli smo stiroporasto skatlo z narezanim sadjem in ocitno je papaja in banana tako disala, da je igvana prisla zraven in cacela jest.. Bila je 20 cm stran od nasih glav. Potem smo rekli "hvala" in igvana je sla v taki sprint in an drevo, da je blo prou hard. In potem cez kakih 15 minut spet... :) Ma kaj, ko je bil fotoaparat v mivki :-/ in tako nimam tega dokumentiranega..

Kakorkoli, splaca se it do Manuelota ;)

Zdej pa mogoce grem ta vikend na eno plazo, kjer bom v upanju videla kako zelvo plazit po plazi in potem via Panama, po vsej verjetnosti.

Tuesday, March 2, 2010

Še en kos Costa Rice in Nicaragve

Kot sem na prejšnjem postu omenila, nisem imela prenosnika s sabo, ko sva z Majo šle 2 tedna naokoli še po Kostariki in Nicaragvi. Pač kaj čem, ne morem vedno tovorit tega dinozavra s sabo. Očitno bo res čas, da si kupim ta malega, da bom lahko apdejtala pogosto, tako, kot je treba ;) in pisala doživeto. Ker.. več časa, kot gre mimo, težje je napisati doživeto. Sicer sem pisala dnevnik, na roke :) Jeej, kiri uspeh zame in sem nekaj ugotovila. Če imam dober kemik, ki fajn teče in piše tenko, lahko tudi na roke kar nekaj napišem. Tako da.. pilot fine je prav ok :)

La Fortuna
To je kraj nekako med gorami in vulkani. No sej, je samo en vulkan tam in nekaj ugaslih kraterjev. Itak vulkan, ki se ga skorajnikoli ne vidi, še posebej takrat, ko sva z Majo tam.

Vodenke rasejo v celih grmih, tam kje je deževni gozd.

Takoj, ko sva prišli v La Fortuno, sva šli na vodeno turo po enem parku in do vulkana Arenal. Itak, megla ku ponavadi in vulkana ni bilo videti niti malo. No ja, edino v mislih. Bili smo z najboljšim vodičem ever. Zabaven, veliko je povedal, tudi takih zanimivih smešnih stvari. Šli smo do slapa, kjer so eni pogumni tudi skočili notri (beri moški), potem se šli tarzana, ugotovili, zakaj lenivec stalno spi - namreč je liste drevesa, ki ga zadanejo - učinek je nekako tako, kot da bi kadil travo.

Ti listi so tisto, ki jih lenivec je. Drevo se kliče Guarumo in seveda, lenivček papca sveže listke. Kao šli smo gledat vulkan, ki je kot sem prej napisala, bil ves v beli peni in potem na toplo reko. (topla zaradi vulkana) in.. o, kolk je to fajn.. tam si v reki, ki ima okrog 40 stopinj. Nekje je tudi mrzla rekica, ki se v to vroči izliva, tako da če ti je prevroče, se lahko gre hladit v ta hladno.


In to je bila najina najbolj pogosta večerja ali kosilo. Sedaj še vedno jem te reči: tortilja, zelenjava, tuna. Njami njami njami

Malo več smo debaterale z vodičem in tako smo potem zvečer šli plesat in naslednji dan na eno reko, kjer smo se z enim štrikom spuščali (skakali) v vodo :) Jeeej :) in potem šli še malo po enem parku, kjer smo videli lenivca :) E ja, lenivca, ki je glih spal :) itak, kaj pa če lenivec drugega počet :)
In potem preko debate debate smo šle še na nočno turo do vulkana, da bi mogoče videli lavo. KEr ni blo prostora v avtu, smo ble v prljažniku :) In rezultat, ena pupa je tela se je po enem času celo ponudila, da bi mi lahko odstopila plac, če bi ona lahko bila na mojem :) itak, da sem ostala na mojem prostorčku :) Z Majo sva se smejali skoraj celo pot :) .. Skratka, kako je bilo na vulkanu?? Lavo, ko se premika in ko ima vulkane izbruhe, smo slišali, ker smo bili zelo zelo blizu, vidli pa nismo nič.. megla :-\


Monteverde
Iz La Fortune smo šle z đimbo đib (tako nekako oni izgovorijo jeep boat jeep). Tja sva šle na Canopy. Kaj to je?? To je ena taka fajn reč :) vpet si na zajlo in se pol peješ po gozdovih oz čez. Če koga prou zanima, naj v google napiše Canopy in bo dobil večjo idejo o tem, kaj to je ;)

Oprema za canopy

O, ta cinglca (gugalnica) je pa kar no :) HARD! Uni fantek tam gori te tko kar malo porine, da zletiš dol, ker si večina ljudi ne upa .. no sej, ne da sem jaz tekla in se grebla, da bi se spustila :)


Tu je ena posebna varjanta.. ponavdi nekako sediš, tu pa letiš kot super man :)

Nicaragua

Granada

Šola

Na tržnica.. Granada ima lepo l epo tržnico in tisti dan sva se spravli tja, da malo sprobamo različno sadje. Ne me prašat, kako se kaj kliče. Tudi sedaj ne vem, ko sem že kako reč več sprobala in celo jedla večkrat. Imena imam ponavadi napisana v moji mini bukvici, da vsaj vem, kako rečt.. sicer pa, važno da vem, da je fino za jest :)

Evo učence in eno učiteljico :) cela gruča za 1 učiteljico.. hard ne.. in so bili kar pridni.. pri nas bi taka skupina imela vsaj 3 učiteljice.


Na cesto v Nicaragvi srečaš od avtov, kamjončkov, kolesa, motorčki, vozovi s konjsko vprego in še vse vmes :)


Leon

Mesto Leon je kar lušno in glavna atrakcija je "sankanje" ali pa bordanje po volkuna Cerro Negro. Negro zato, ker je popolnamo črn zaradi tako imenovanega pepela. (kamenčki ali kamni). Notri so krateri še nekako delujoči. Ni kake lave, ampak kadi se pa skozi, ampak ne preveč.

Ko smo hodili smo tovoriči še dske, za se spuščat in na vrhu je tako pihal veter, da te je skoraj odneslo.. Je bil pa iz vrha čudovit razgled. Ampak res. Lepo se je videlo, da smo točno na stičišču dveh tektonskih plošč. Po liniji si prav videl vulkane. Ja, množina.. vulkani, ki je je za prodajat. Takšni in drugačni.
Tu smo v enem izmed dveh kraterjev vulkana.
Ta drugi krater. Tisto črno za kraterjem je lava. Tja je namreč vulkan "spuščal".

Tako oblečeni z očalami in dsko smo se spustili po grebenu vulkana :) A se lahko še kdo pohvali, da se je sankal po vulkanu???? :)

No, in tako zgleda, ko se "sankaš" dol z vulkana ;)


Peneloya

Hm.. tja sva šli, da bomo lahko na plaži, se malo odpičile, bile tam tko ene 2 dni in seveda da bi pile koktejle v morju.. Ja itak.. že takoj naslednji dan sva zbežali. Razlog: cene astronomsko visoke. (spanje ne), nikjer nobenega marketa in mi2 sva bile skoraj brez hrane. Ko sva šli na koktejl, ki je stal skoraj 3x več kot v Granadi, ni bilo v njem skoraj nič alkohola in sem tako rekla kelnarju, da je ta reč malo draga, glede na to, da je limonada. In potem sem itak rekla, da alkohola ni čutit itd.. Rezulat.. k mizi je prišel s štamperli in flašo in v kozarc sva dobili po 2 štamperla. :) Potem sva malo začeli govorit z njim in mu povemo, s kje smo.. pa on praša, kakšna da je naša Slovenija in mi lepo povemo različne stvari in on nakoncu doda, Slovenia tiene mujeres fuertes. .. JA, tel je rečt, da so naše babe z močnim karakterjem. Ja no pač, itak da se bom zbunla, če pa mi nekdo prinese limonado in še zanjo fajn zračuna.

Leon

Ja, spet Leon. Iz Peneloye smo se ustavili v Leonu, da sva nakupili, ker.. pač v Peneloyi nisva skoraj imeli kaj jesti in sva zjutro si razdelili eno trortiljo in eno papriko in namazali majonezo.. Še zdej, ko se spomnem, točno lahko okusim, kako dobra je bila tista tortilja oz polovica tortilje.. Pismo, ko si lačen, je potem, ko ješ, vse tako okusno :)

Na spodnji levi strani se lahko vidi kot nek kamjonček, ki ima notri ljudi. No, to je javni prevoz :) ITak, ko smo pogruntali za ta prevoz, sva se ga tudi posluževali. Hja, taxi je za turiste, me2 greva kamor gredo lokalci ;)

Masaya

In evo še en lep vulkan. Posebnost tega je to, da se lahko pripelješ z avtom direkt na krater :) itak, tu se ponavadi vidi lva ponoči.. ampak tudi tukaj.. Več sreče prihodnjič.




Tam pod smetmi nekje je reka. Ja, to je pa Nicaragva, ko ljudje mečejo smeti na vse konce. Vse je nekako v najlonu in smeteh. Kar neki.. No, to je bilo na njihovi tržnici. Ful je fajn, pa še skoraj nič turistov in popolnoma neturistični kraj.. ampak meni in Maji popolnoma zanimiv.

Tržnica in avtobusna postaja.

Ometepe

Ma ne, preberi še enkrat! Ne piše On me tepe, ampak O-me-tepe. To je en otoček na jezeru Nicaragva. Poseben je zato, ker ima 2 vulkana. En delujoč (Cocepcion) in en ugasel (Madera). In izgelda prav tako kot ta spodnja skulptura.

Tu fantje razkladajo kamjon s platanami. Za tiste, ki ne veste, to so take reči podobne bananam in so malo večje. Običajno jih nihče ne je srove, le jaz in Maja to počneva :) Kako sva prišli do dveh zrelih platan?? En policaj je dobil dve od tistih fantov in nama ju je prinesel. Fajn ne :)


Montezuma, Costa Rica
Sončni vzhod izpred hostla.. Hostel je bil res super. Direkt na plaži in najina soba je imela celo pogled na morje. Hard! No, tak pogled sva imeli, kot je ta slika.


Na tej plaži je naš hostel


Tko malo, da ne boste pozabli, kako dobro izgledam :)


In še malo barvane fotke.. to je ta plaža, kjer je hostel.. hostel je direkt za palmami.

To pa je že po tem, ko sva se vozili proti San Joseju - naša končna postaja. Ustavle sva se pri teti in naročili Vogoron. Vsebina?? Najlon vrečka, v njej bananin list in v listu zelje, paradižnik, meso, pečena koža in se mi zdi, da ni vse to to, ma se ne spomnem točno več kaj še vse.. v glavnem, ni blo slabo :)

No, tako zelo na kratko.. več se mi ne da pisat, ker že tako so mi 3x premaknili kabel od napajanja od mojga prenosnika.. namreč.. baterija je popolnoma nedelujoča in 3x je šel vmes na off.. da bi pisala kake podrobnosti, ki so sicer zanimive, se mi res ni dalo več, pa še tako je, ko ge preveč časa mimo in ni več tako frišno.. Ah, ni kaj, bo treba investirat v enega mini prenosnika :)


Kasnejši plani.. jutri gremv Manuel Antonio in potem možno da do Paname. Ja, kar neki.. sploh nisem mela plana it tja, ma zgelda, da bom skočila do tja, že ker sem tako blizu :)


Kot sem na prejšnjem postu omenila, nisem imela prenosnika s sabo, ko sva z Majo šle 2 tedna naokoli še po Kostariki in Nicaragvi. Pač kaj čem, ne morem vedno tovorit tega dinozavra s sabo. Očitno bo res čas, da si kupim ta malega, da bom lahko apdejtala pogosto, tako, kot je treba ;) in pisala doživeto. Ker.. več časa, kot gre mimo, težje je napisati doživeto. Sicer sem pisala dnevnik, na roke :) Jeej, kiri uspeh zame in sem nekaj ugotovila. Če imam dober kemik, ki fajn teče in piše tenko, lahko tudi na roke kar nekaj napišem. Tako da.. pilot fine je prav ok :)