Wednesday, March 30, 2011

Zadnji šolski dan

Kot rečejo v Matrix-u.. "Every thing has a beggining and has an end." .. tako je prišel tudi konec mojega šolskega leta. Upam pa, da je to le konec šolskega leta in da bo potem enkrat tudi začetek novega :)

Malo imam zadržkov pri pisanju, ker vem, da so sigurno kakšno moji otročki, ki sedaj to berejo.. pa kaj? A pišem kaj slabega? Niti ne, a ne :)

ČE napišem na kratko.. Včeraj so me vsi presenetili. Sodelavke in otroci, pa tudi če so učenci like-li (lajkali) na FB-ju, da "Suzuki" gre :) Sej to spada zraven a :)
Najprej sodelavke.. kaktus, čokolada, matematična igra - hm.. pomojem da bom rabla pomoč, kako se je sploh lotit :) Potem pa v učilnici... Ta najmlajši, ki jih učim.. 6. r in 7. r... Sej ne vem, če bi ospisovala, ker bi verjetno ene stvari izgubile svojo lepoto.. ampak.. Ena smešna stvar, ki so mi jo podarili je bela majica, na katero so se učnci iz tega razreda podpisali in.. no, to je spredaj.. zadaj je pa na veliko napisano SUZUKI :) hahaha :) A zakaj suzuki? Ja ne, ne vozim suzukita ne.. pač moj primek je krkšn je in nekako je potem ven nastalo Suzuki. Pa pesem... mislim... in še vse ostalo.. Ma če to niso lepi spomini, za jih nest s sabo..

Lepo mi je, da smo se imeli fajn, da smo se tudi nasmejali :) se pohecali :) in da matematika ni bila tisti velik bau bau. Še vedno sem polna vtisov, ki jih ne morem tu napisat, ker se enostavno ne da.

Slike obstajajo.. sam.. mhm.. so na mojmu telefonu.. in nimam ta pravga kabla, da bi ga utaknla v telefon.. ma ku lahko prodajajo telefon in da ti ne dajo kabla zraven?! Ben.. važno, da so slikce. ;) Pridejo ob priliki ;)


Na splošno, over all.. na tej šoli sem se imela SUPER! Hvala vsem, tudi tistim posameznikom (bolje rečeno, tistemu enemu, ki mi je mal težlil :) ).. ma tudi ta je fajn, pač so v takih letih in prav nobenemu nisem zamerila.. kako bi le.. sej sem tudi jaz bila neki časa nazaj pubertetnica ;)


Vsem želim srečo, pa ne samo v šoli ;)

in da bi sreča ter nasmeh vedno hodila z vami ;)

Sunday, March 20, 2011

Mi Slovenci in naša slovenščina

Hja, ne :) A sem sploh ta prava oseba, ki lahko napiše slovenščina, glede na to, da pišem tako, kot jaz govorim, dobesedno :) Ma kaj jaz čem rečt pri tem je to, da Slovenci in naš jezik ni vključen v kar precej gibanj, aktivnosti.. no, sej ne vem, kako bi besedno to reč opredelila.. bom dala kar primere..
Ko sem se prvič umislila, da bi šla čez lužo delat.. oz, to je bilo že kar drugič, ker v prvo sem jaz lepo bila v Massachussetsu (marija, sej ne vem niti, če sem prav napisala).. no torej, sem se spomnila, da bi jaz lahko šla učit matematiko v zda in itak v NYC, kam pa drugam. Kdo mi je dal to idejo? Ena učiteljica matematike in angleščine, Madžarka, ki sem jo srečala v hostlu v NYC. In ona je prav preko tega "programa" bila v zda kot učiteljica.. In ona mi reče, da naj grem na net na department of education in naj tam pogledam, ker ima zda partnerstva z evropskimi državami. In jaz vsa kontenta grem pogledat in že vsa v planih, kako meni ne bo treba se hecat z uno delovno vizo itd.. In kaj ugotovim... Da so v tem programu vključene vse možne države Evrope, tudi tiste, ki niso v EU.. ja, če se prav spomnim, so bile v programu naštete države zahodne evrope in srednje in seveda vzhodno evropske države.. A Slovenije ni bilo noter.. Za working travel viso za Avstralijo tudi nismo notri.. pa še na drugih mnogih "programih" nismo. Zakaj? Smo premajhni? Nismo dovolj dobri? Se premalo borimo zase in da bi se pokazali, da nekaj veljamo? ... Upam, da se bodo stvari začele počasi premikati, ker mi je kar nekaj.. ma ne bom niti omenjala, katere države so noter, kjer "mi" nismo. .. In kaj se mi je nazadnje zgodilo?? Sem tela dodat google adse tu na blog in kaj ugotovim, da to ni možno, ker pišem v slovenščini. Če bi pisala v hrvaščini, bi lahko. Če bi pisala po slovaško, bi tudi šlo, madžarsko itak.. Sej ne da mam kej proti tem državam,.. sam kaj majo oni več kot mi????
Torej.. če bom tela kaj imet od bloganja, bom mogla začet pisat v angleščini, mogoče v italijanščini... Uffa!

Sunday, March 13, 2011

Couch Surfing - CS

Obljubim, da bom bolj pogosto pisala ;) Tokrat pa res in prou res.
Alora, kaj je novega? Ma novo je to, da sem ta pretekli teden prvič hostala preko couch surfinga. Ja ja, prvič sem bila gostitelj ;) Do zdej sem itak samo jaz pohajala, pred kratkim pa sem se odločila, da bi bilo dobro, da bi tudi jaz prispevala v ta mega svet CS-a.
Torej.. že nekaj časa nazaj sem dobila ene "prošnje" za prespat ma je potem vse ratalo tako, da nisem pri meni imela nikogar. Kar malo sem bila skeptična no.. potem pa sem se le odločila. In tako dobim jz en dan requesti za prespat eno noč v Gorici. Rečem ja, potem da uni ni mogu, potem spet da ja.. skratka cela reč glede enega dneva in potem rečem ja, pustim na mejlu mojo tel. št in.. klica ob dogovorjeni uri kar ni bilo.. Ben, sem si mislila, da se je premislil. Sej.. kdo pej bi tel prit v Gorico :) Potem pa slučajno zvečer prečekiram CS stran in vidim, da imam sporočilo in ta moj bodoči gost je bil že v Gorici. .. Ni se mi sanjalo, kje naj bi bil lociran in kako naj bi mu povedala, kje živim. Namreč.. ni imel telefona. Potem pa dobim klic in.. Evo ga! :) Ma.. kaj ka mi ni znal povedat, kje je. Rekel je, da je zraven policijske postaje in da je v Gorici in da kliče iz recepcije iz enega hotela. Hm.. kar jaz vem, to v Gorici ni policije zraven hotela, tako da sem res bila v dvomih, kje se je on nahajal. .. pol sem ga prašala, če mi lahko da "teto" iz recepcije.. Hja, Gorica ne... še dobro, da mi je ona povedala, da je v Šempetru :) Tako sem ga, da bi bilo lažje, šla kar iskat. Kolo (ja, potuje s kolesom) je pustil kar tam v hotelu.

Tako smo šli kar na kapelo, da sem mu malo pokazala, kje je Gorica in kje Šempeter in kaj je še vse tisto okoli in ker je blo meni itak mraz (večer), smo šli pol hmali k meni domov.

Prvo, kar je naredil je bilo to, da je pomil posodo. :) Ej, ma če vsi CS-ovci pomivajo posodo, pol lahko pri meni vsak dan kdo spi ;)

Ker vem, kako zgleda potovat, sem mu kar naredila neki za jest, naštimala kavč in.. prišla do ideje, da bi mogoče bilo kul, če bi on naslednji dan šel z mano v Postojno - delat. :) Itak :) .. bogi, sem mu storla delat :) .. ne vem, koliko točno ur je imel angleščine.. ma je rekel, da mu je bilo zanimivo in fajn in seveda nekaj drugačnega. Ko je on končal s poukom in seveda tudi jaz, sva šla tja do Predjame pogledat grad, že ker je "na poti" domov. In itak sem povedala celo štorjo od Erazma in o lipi. .. hm.. včasih se samo sebe presenetim, ko koga vozim po Sloveniji.. včasih komi kaj povem, za kar nisem niti vedla, da vem :) ... no ben, za Predjamo smo šli proti Gorici, jaz v dobri nameri, da grem tečt in on, da gre v trgovino. .. Aja.. sej nisem niti povedala še, kako se kliče.. Matlack ( v bistvu je to njegov priimek)
Ma, tko sva se zaklepetala o potovanjih in nasploh potem o Jersey Devil-u, da je moj tek šel papa. Ampak.. dobila sem podroben opis o pošasti Jersey Devil. Jao, kolk je kar neki ta moštro (ne goričani berite pošast :) ) to.

Jersey devil

Alora, da malo razložim.. V New Jersey-u (zvezna država poleg NYC) je en zelo velik bošk (gozd) borov. Ogromna površina .. in baje, da tam notri že od leta nekje 16. stoletja straši in verjetno tudi da ubja ena pošast.. Ma mislim.. ma kdo se je spomnil te žvali.. kao nek konj s krili in s sprednjimi nogami od kenguruja! :)
V glavnem stvar je bila taka.. V tem "gozdičku" je prebivala familja, ki je imela enih 13 otrok in ko je žena zanosila še 1x, jo je mož pustil (ker da je bilo že preveč otrok) in ona je tega otroka preklela in zakričala, naj ga hudič vzame. Takrat se je otrok na hitro rodil (to se je zgodilo v hiši) in skozi dimnik odletel v nebo. Iz tega malega je potem nastal Jersey devil - hudič iz Đersija.
Mat pravi, da je tista hiška še vedno tam nekje v gozdu. In okoli leta 1920 so celo eno šolo zaprli za 3 dni zaradi varnosti otrok, ker so baje zagledali nekje tega hudička. Ma kakorkoli, Matlack je rekel, da bomo šli pogledat tisto gozdek, ko pridem kaj mimo :)


Da malo skrajšam to štorjo.. za tem, ko mi je bila zaupana legenda tiste žvali tam gore, je Mat šel iskat trgovino. :) In jo je našel in prišel nazaj z neki hrane in lončnico :) iiii.. pa še dan žena je bil :) Sej ne da je on to vedel ne.. Za tiste, ki ne poznate CS.. če si gost je lepo, da ali kaj podariš ali skuhaš za jest ali karkoli druzga no, v zahvalo.


In evo.. bodoča ameriška večerja - panin z zelenjavo :)
Matlack v pripravah


V četrtek potem je on lepo (ob 6h zjutraj.. ker pač jz grem takrat v Postojno), šel po kolo v Šempeter.. in kam je on šel?? En krogec do Trsta! Ma da ne bo pomote.. s kolesom!
In petek spet šola. Na šoli so ga nafotrali s panini, jogurt, sadje, sok,.. :) .. Potem pa via Ljubljana parkirat v Tivoli oz v Rožno, na ogled mojega študentskega ambienta.. joj, kiri spomini :) ... NORO!!!! :) po Tivoliju do horsa! Waaaaaa!!! Ma če je kej dobro v Lj, je to horseburger! Njami!!! Altro ke ameriški burgerji! :)
Za tem okrepčilom sva šla do Prešerca. Itak sem mu mogla razložit, kdo je Prešeren in kje je Julija in seveda.. vsi si zapomnejo mojo besedno zvezo.. Julija the slut. :) Ja, če mu niso host-i iz Ljubljane razložilo štorje med Prešernom in Julijo, sem jo mogla nazorno jaz ;) .. jaz sem potem šla v nabavo za čaje in itak smo šli čez tromostovje in.. itak sem mogla razložit, kakšno novoletno dekoracijo imamo običajno točno tam med tromostovja in magistratom. Jajčece s spremiji :)

Po poti nazaj, tam kjer greš v podhod (tam pri pravoslavni cerkvi) pod obvoznico za it v tivoli, je spodaj zid z 2 luknjama.. glej sliko spodaj..



Ben, jaz sem pozabla slikat in če sem tela razložit, sem mogla v slikarju narisat.. v glavnem v podhodu je tako.. zid in luknja. In Mat pride do vprašanja.. "Ali lahko skočim skozi, ne da bi se dotaknil sten?" .. hm... :) in tako je poskusil :) Ha, uspelo mu je, ma kar je potem bilo smešno je to, da se je tisti krog tam otrok zdel ful zanimiv in starši jih niso mogli spravit stran :) Kar vrsta otrok je nastala, ki so hoteli plezati skozi :) ... čredni nagon :)

Zatem sva šla do Gregota, do Manu in Mariota in potem do Maje in ven malo plesat v nebotičnik. Majča se je naslednji dan zbudila z vročino :( ..

Okrog 10h smo jo mahnili v BTC! Ja, prav tja in to v šoping. Namreč.. ma za to sem prow prašala njegovo dovoljenje, če lahko napišem :) Ma njegovi šwlni so tko obupno smrdeli, ma tko močno, da se je odločil, da gre kupit druge. Joj.. ma še na balkonu, ka je ja pri meni vse odprto, je smrdelo! :) Tko je smrdelo, da mi je blo prou smešno :) .. po nakupih pa na obalo se srečat z Andrejčo :) .. Andreja je bila vsa presenečena.. ma ne nad tem, ker sem njega vzela s sabo ali nad čim drugim.. Presenečena je bila nad mojo angleščino :) Je tako Andreja :) Na faksu nisem še imela pojma.. zdej pa mi teče skoraj bilj kot slovenščina. :) .. joj.. bi kar angleščino šla učit namesto matematike :)
.. da se vrem nazaj k obali :) ... po tem, ko smo pri Andreji spili čaj, smo šli v Portorož na pico in potem še malo hodit in na neki sladkega. njami.. potem pa via domov. ... Mo, kolk mi je blo prou fajn te dni. Sem se počutla, kot da tudi jaz že zdej potujem. :) .. kolk je lepo potovat in spoznavat ljudi, ki potujejo. ..Aaaaaa...

No, da še zaključim ta post.. danes zjutraj je Mat šel na vlak za Ljubljano.. ja, ima kolo, tako da je skoraj da edino primerno prevozno sredstvo, vlak. Šel je via Dunaj in potem v Prago.

U ja.. še neki morem povedat :)
Tudi za to, sem ga prašala za dovoljenje za dat na blog.
Torej.. začel je pripovedovati.. en dan, ko se je videl s prijatelji, je bil oblečen v črne hlače, belo srajco in črno kravato. En prijatelj je takrat pripomnil, da kako to, da je skoz oblečen v te cunje.. A sploh ni blo res.. sam takrat se mu je utrnila misel, da bi lahko on bil res vsak dan tako oblečen (tako si je nabavil več črnih hlač in belih sracj). 4 leta je tako hodil naokoli!!! 4 leta!!! :) Halo!! :)


Mat z uniformo :)