Monday, June 28, 2010

Mehika

Od Tuluma sem sla na Isla Mujeres, Chichen Itza in Merida. Zgodilo se je kar nekaj reci, videla sem veliko, se tudi zmocila od vsega tega dezja tu in seveda mam slike.. ma se mi tk ne da it v internet caffee za pisat blog in dajat gor slike.. ker je vse tko pocasno.. tako da.. bo kdja drugic kaj vec ;)

Tuesday, June 22, 2010

Tulum, Mexico
Majevske rusevine ob morju - prav to jih dela posebne.. morje.. ma kej cem pisat, sej slike povejo vse same ;)












Antigua, Guatemala
prejsnje glavno mesto Guatemale



itak, to je vulkan ;)




Zivljenje ob jezeru Atitlan
tu zivijo maji in ljudje, ki so na slikah, so oni.. govorijo tudi svoj jezik..



ta bujsi tortilje se kupi kar tako, na ulici



ta pupca je imela svoj biznis.. ne hodijo v solo, ampak tocno vejo, koliko denarja ti mopre dat nazaj, ko kaj kupis.. ona je prodajala tortilje in ni govirla nic spanscine.. Tu ob Atitlan je vecinoma jezik, ki ga govorijo maji in spanscina je drugi jezika, ampak ga vecina pozna.
Na znameniti trznici v Chichicastenango-tu





shoping :)



Tikal, Guatemala
Za arheologe glavno mesto anticnih majev







Iz najvecje piramide, ki je ni na sliki.. je visoka 72 m, se vidi ves gozd - dzunglo in spice piramid, kako gledajo iznad krosenj.. cudovito!
Tikal pomeni mesto glasov. Akustika je super ustelana.. slisis iz enega konca na drugi, kaj se ljudje pogovarjajo in predvsem, ko turisti odidejo, je nepopisno lepo poslusati glasove dzungle. . ptice, papige, opice,...

Thursday, June 17, 2010

jezero Atitlan in trznica v Chichicastenango

Najprej en pikic o jezeru.. tu vecinoma zivijo potomci Majev.. no nekako so to maji in.. Panajachel je kraj, ki je najbolj prometen. Barve so cudovite, predvsem v smislu rocnih del - tkanina. San PEdro je tudi cudovit - predvsem manj turisticen in s cudovito trznico, ceprav majhno. Tam sva tudi jedla chuchito - iz koruzne moke (ku eni struklji kuhani) nadevani s piscancem in omakco. Potem sva tam sla tudi pogledat,kje meljejo koruzo ind elajo maso za tortilje in seveda smo sli kupit tortilje. Itak.. tortilje ne smejo manjkat vsaki dan :) Itak, slike tudi ne manjkajo.

Chichicastenango je pa itak fenomen za videt, predvsem zaradi trznice. Waw! oh in sploh superca.

Bom kaj vec napisala, ko bom nekje, kjer bo delal internet bolje.. ka tu bolj ne dela, kot pa dela :-/
tako da kmlau pridejo obljubljene napisane prigode in slikovite, ampak res fulf ajn slike ;)

Sunday, June 13, 2010

Pot prtoti Hondurasu in Guatemali



No, da kar zacnem.. trenutno imam tezave z nalaganjem slik - pocasna linija..
Torej, da kar zacnem od zacetka..

Z Luisom sva se v sredo zjutraj odpravila prpti Hondurasu. Bus je sel cez Nikaragvo in se ustavil v Managvi, kjer smo prebili noc.

meja s kostariko in nikaragvo


Kar neki tisto mesto.. mislim no, ne bom tako grdo govorila, ampak.. ko sva tela it malo ven neki pojest, joj, kaka cesta! Niti oni tam ne gredo pes - ne ponoci ne podnevi.. barake so bile ob vsaki strnani ceste. pomojem so bile iz kartona in oblozene z najlonom - smo pac v dezevni dobi in s eje treba zascitit. Ej, rada bi imela sliko, ampak je nimam.. ni za reskirat, prav da ne. Ko smo prispeli do nase destinacije.. joj... ena teta je zapirala "restavracijo" in nama je rekla, da tam je varno, ampak da naj ne gremo na tisto ulico (z barakami) potem slva sla neki pojest in ptoem takoj v taksi v en drug konec.. Dobili smo eno diskoteko, ki dela vsak dan :) juppy!! in ful je blo fajn plesat! No, te Nikaragvancke al ne vem kako rect.. v glavnem zenske iz Nikaragve, so precej bolj suhe kot tiste iz kostarike, tako da sem se na momente pocutila debela tam.. ma ben :) Jaz sem se mela prav fajn :) in potem, preden smo sli do "hotela" iskat reci, smo sli se na pol hamburgerja!! Maaaa!! ´Ku dobr!! Ma jaz ne stekam, zakaj pri taki hrani folk se vedno hodi v McDonalds!! Potem pa v taksi in nastimat ruzake, pod tus in na bus naprej za Honduras. In po nevem kolkih urah smo le prisli do San Pedro Sula - sever Hondurasa.. spala sem cel cajt.. splkoh ugotavljam neki, da v busu lahko non stop spim.. hard.. samo ko je treba ze zbudim - ali je to preckanje meje ali je to koncna postaja :) Od tam smo se isti dan zvecer sli na bus za La entrada in tam sli posikat za spat. In meni je blo tko smesno videt tako imenovan mototaksi :) hahah :) triciklo za taksi s strehco iz cerade :) To bi bilo zanimivo se lotit taksi v gorici s triciklotom :) .. ker smo bli lacni, smo sli jest k enim fantom, ki so pekli meso na ulici!!! AAAAA, kolk je to blo dobro!!!


tako zgelda jest na ulici (ben vem, da ni nic videt ozadja, ma je bila ze tema.. ma je blo prou fino!!

tako delajo hrano na ulici

srecati celo credo krav ni nic takega.. je povsem vsakdanje


Potem pa naslednje jutro na bus v smeri Copan! Aaaaa!!! Kolk je ta kraj specialen! Cudovit obcutek - koncno en kraj, kjer je dober filing, kjer se ti ni treba bat in dajat dol ure za vsak slucaj, ker se nikoli ne ve.

V Copanu smo najprej sli odlozit ruzake, se zmenili za turo s konji in sli takoj proti parku, kjer so rusevine.. Civilizacija Majev je tam bila 1500 let pred nasim stetjem pa vse do nekje 1500let po nasem stetju.. mogocno!

ampak.. najprje kupimo karte, potem vprasamo vodica, ce se lahko prikljucimo skupini in itak da se lahko in potem. kar naenrkat vodic ni imel vec skupine, ker so se navelicali ga cakat in.. mi2 nisva tela sama placat cene vodica in tako greva spet v vrsto (pol ure) cakat za mapco, ki nam pripada.. ko pridemo na vrsto nam teta na okencu rece, da map ze 1 mesec nimajo.. ok.. pol ure cakanja.. ben.. sli smo naprej v park in.. ko smo hodili po poti v gozdu - siroka pot kot cesta, so mimo letale papige are, kricale.. enrkatno cudovito! Ara, ki ti leti nad glavo, ki prileti poleg tebe.. Maji so jih tratirali kot bozanstva. potem pa pridemo do travnika in.. pogled se je odprl.. ostanki oltarjev, templjev, piramid,... Joj!!! Super!! Meni to toliko pomeni, da ne znam opisat! Povzpeti se na piramido, ki je tam ze nekaj tisoc let.. kjer so pred mano bili na njej stari maji.. stati na njej! Lezati na travi, ki je zgoraj! Obcudovati are, ki letajo in ki priletijo na bliznje drevo in potem, ki priletijo 2 m stran od tebe na piramido.. Kako lahko to opisem?

U, da ne pozabim.. ce je Tikal in priamide v Mehiki NY, potem je Copan primerljiv Parizu.. Starim majem iz Copana je namrec zelo vsec bila umetnost.

spodnja slika je na priamidi.. na tej isti, kot je na zgornji sliki

da ne bo kdo mislil, da je ara udomacena!!





Skratka, tam sva prezivela kar ne lep kos casa in.. v ceni je bil vkljucen muzej, ki ga nisva uspela it pogledat.. ampak so nam rekli, da lahko gremo naslednji dan.. :) jeej!! Vse se samo zrihta! :)

potem smo sli malo po Copanu - lusen kraj in zvecer jest ven, v en plac, ki zgleda tako, kot da bi sel jest h komu domov na pokrito dvorisce. Hrana je bila super, itak.

Drugi dan zjutraj ob 7h na konje :) Tura :) ke lepo.. za prvic na koncju.. na zacetku me je blo strah, ku da se bom prevrnila cez konja (smo sli v strmo dolino) , tko nekako, ku da bi bila na kameli :) Ma se ni zgodilo nic hudega in na koncu smo celo tekli s konjem - jaz seveda na konju. Vodic pa je kar sel pes in tekel :) .. ja, to bi nekako se bilo sprejemljivo, ce bi bil mlad.. ma moz ima 58 let in za sabo 17 otrok. Hard! :)



Tam smo si pogledali skupnost domorodcev - potomci majev ali kar enostavno maji. Ti, na hribu, kamor smo sli, so revni (najnizji sloj) in vecinoma zivijo v hisah, ki so narejene iz vej in blata (to kao naredi steno) - ni mi jasno, kako te stene zdrzijo sedaj, ko je dezevna doba. Bu.. oni ze vejo. Skratka.. videli smo, kako oni sedaj zivijo.. kako so hise, kako otroci tekajo naokoli bosi, kako jim pred hiso rase ananas in kafe, ... Lahko bi pisala se in se in nikoli koncala.. Ne preceneljivo.. kot bi gledala Discovery Chanel, samo da sem direktno tam, na prizoriscu. Za tem smo sli na Los Sapos, kjer je bila nekako bolnica za maje - za vse 3 sloje - no, tokrat se gre za anticne maje. Tudi o tem bi lahko se pisala, ampak.. nimam toliko casa..

hisa iz vej in blata .. tu ljudje normalno zivijo..

otroci maya

Za tem samo se vrnili nazaj v hotel in nato sli kupit home made tortilje, fizol (narejen v kaso, da se lahko maze na tortiljo), natilla (nekako kisla smetana) in sir.. nato pa spet v rusevine, tokrat si pogledat stare maje srednjega sloja. mislim.. toliko je tu tega in toliko imajo se za zrihtat.. Tam sva potem na klopci in mizah jedla kosilo - tortilje s fizolom, smetano in sirom! .. potem pa se malo naokoli in v muzej in.. ker nam je zmanjkoval cas, smo konci sli z moto taksijem :)



Muzej ni velik, ampak ima cudovite kose.

v odprtem muzeju - rekonstrukcija templja v naravni velikosti

Drugi dan zjutraj (torej danes) ob 6h pa na mini bus za v Antigvo, Guatemala. Ta kraj je tako malo kolonialno mestece, ki je vcasih bilo glavno mesto gvatemale. glavno mesto so premaknili in ustvarili Guatemala City. Ne prav dalec stran od Antigve je vulkan Antigva, kjer si lahko sel hodit na vulkan in lava je tekla mimo tebe, ma.. ker je ta prelepi vulkancek zadnje cajte bil prevec aktiven, so park za obiskovalce zaprli in tako Ana spet ne bo imela moznosti videt lave! Ma kej se da, da bi jo jaz kdaj videla?? Sem bila ze od tolkih vulkanih, da res ni in nikoli nikoli nisem uspela videt lave. Ben, je ze kak visji pomen, ce je ne morem videt.. verjetno..
Ben.. po hoji gor in dol ne vem kolkrat smo le nasli primeren plac, ki ima tudi kuhnjo, za si naredit cajcek. tolk me je bolel hrbet in ramena, da je bila prav kriza in.. ker je zacel spricat dez, sem si dala moj ponco (palerina).. Ko me je Luis videl, se je zacel smejat, meni ni bilo jasno, zakaj je bilo tako smesno.. ma ko sem sla mimo sipe in se pogledala, sem se sama od sebe zacela smejati :)



In.. hoja in hoja in hoja in.. prispemo do marketa, nardimo malo speze in zunaj vidimo teto, ki je imela kos na glavi in v kosu (vedal sem ko sem za njo skakala v luft) je imela tortice!! Joj, kolk so se vidle te tortice dobre!! in itak se nisva mogla upret in sva si kupla vsak eno tortico in.. celo razocaranje.. skoraj nic okusa.. Uffa (guakala po kostarisko) Ben.. potem pa hoja od trznice in.. tam so imeli hrano za manj kot dolar in pol in sva se odlocla probat neki tipicnega, ze ka gringoti hodijo samo v McD in druge reci.. jaz tega itak nocem.. No int am smo jedli :) malo naju je bilo strah, da ne bo kake driske, ma zaenkrat po kar nekaj urah, sem se zmeraj ok, tako da bom tudi naprej ok. Ma ja, sej ni tako slabo, da bos zdej kar driskal vse vprek.. ljudje kar malo prevec komplicirajo o tej hrani. Itak mores tudi sam malo pazit in precenit, kam gres jest.. Tako na kratko.. potem pa.. cela rec za najst plac za it na net.. ker prej sva vidla eno restavracijo z internet kotickom fulf ul poceni, ma nama ni uspelo najst, tako da smo zdej kar nekje, drugje. Sicer pa je Antigua cela ista.. kamor koli se obrnes, se meni ulice zdijo iste. Je lepo, ampak meni je to tako labirintnicno, da ce se 2x obrnem in zamizim, ne vem vem, kje sem :)

to je tista tortica brez okusa


Skratka.. rada bi imela mini prenosnik, da bi ga imela s sabo, da bi lahko sla na wi-fi, kjer je. Zato tudi ne pisem toliko, ker je na momente cela rec dobit internet cafee ali pa da dela elektrika :) V Copanu je veckrat zmanjkalo elektriko in... tako ni ravno moznosti it na net :) U ja.. hmali bi pozabila.. v COpanu sem se sla tusirat z deznikom.. namrec.. do tusa sem mogla it z deznikom.. zavita v brisaci, japonke in deznik :)