Sunday, July 24, 2011

If you break the rules, you go to prison.
If you break the prison rules, you go to Alcatraz

V četrtek, 14.7. smo se odpravili proti pomolom, z namenom, da gremo na otok. Alcatraz. .. Ma, preden smo prišli do tja, smo se morali kar malo psrehoditi. In.. Marija.. ko rečejo, da je San Francisco cel v hribčkih in dolincah, je to še kako res. Ma ti hribčki so prou HRIBI! In če ti je tu mraz.. (mi smo imeli tistih 15 stopinj), ti potem rata sigurno malo bolj vroče.

S.F. je vsaj kar se tiče prevoza, okolju prijazno mesto. Večina javnega prometa je na elektriko


In.. pravijo, da ima S. F največjo China town.. Ma jz ne vem.. Ne vem, če imajo ravno največjo Čajnatawn, pomojem je največji deleč prebivalca Kitajcev. Je pa ta del China Town lep, res. In vhod v ulico je prav res lep. Ni načičkan, kot ponavadi, ampak ravno za prav lep.


Te lučke so tipične za to ulico v C. T.


Ne vem, če je videt dobro, ma tu so knjige v luftu in po asvaltu je vse popisano, kot bi bila knjiga ;)


In.. da ne bo kdo mislil, da je to največji naklon za te "hribčke" tu ;)



In skoraj že na cilju.. vhod za na pomol, od koder gredo ladje na Alkatraz.


Še ena taka uporabna info.. Če kdo želi it na Alkatraz, si more prej rezervirat oz plačat karto v naprej, ker če prideš tja direktno na šalter, ne bodo imeli kart, tako da vsaj 1 teden prej rezervirat, če ne prej.. vsaj mi smo morali tako, ker smo bili v najvišji sezoni... ampak še dobro, da mi je o tem povedal moj host iz New Orleansa.. sicer bi ostali brez ogleda tega otoka.

In.. ko smo prišli na destinacijo, smo samo prevzeli karte in šli na klopco in potem v vrsto za na barko in itak.. ko smo prišli gor, je blo treba it uštimat čaj in kafe za Sebota. In.. razgled je bil čudovit. Na eni strani si videl cel S. F. v hribčkih in dolincah na drugi strani otok (seveda ni edini.. je pa prepoznaven.)


Alkatraz je otok z zaporom. Najprej je bil običajen zapor, potem pa so ga spremenili v državnega za celo ZDA. Postal je "utrdba".
Zapor je deloval od l. 1934 do 1963.

Na otoku so živeli tudi oficirji z njihovimi družinami. Ja.. točno tako.. cele familje so bile tam. Otroci so tam imeli idealno otroštvo. Sigurno, brez kriminala. Vsak dan so se morali voziti v S.F., da so šli v šolo.

Potem, ko je bil zapor zaprt, so otok "prevzeli" ameriški domorodci, "indijanci", "natives". Otok so nekako prevzeli simbolično, saj ni imel ničesar sam od sebe, prav tako kot rezervati, ki jim jih je namenila država. (potem je zadeva po letu in pol približno zamrla)
Bilo je tudi nekaj simboličnega, da ladje celega sveta, ki so prihajale skozi Golden Gate v S. F., so najprej zagledale zemljo nativotov, indijancev..



Alkatraz je bil rezerviran za posebej  nasilne in nevarne kaznjence. Tudi misel na pobeg je bila nemogoča, čeprav je bilo poskusov kar 14. Eden pa je le uspel.

Tuširali so se 1-krat na teden. Tu so prevzeli sveže "uniforme".


Tuši so najprej imeli pregrade, ampak so jih potem odstranili, da so imeli večjo kontrolo nad dogajanjem, saj so se med seboj pogosto stepli.


Prav tako so se pogosto stepli v jedilnici. Tam je bilo še posebej nevarno. Vsi so imeli nožke in vilice. Napadi so bili pogosti. Oficerjev je moralo biti veliko, ko so zaporniki jedli.. saj je tam bil celoten zapor.

Tisti, ki so se dobro obnašali, so lahko šli ven na zrak. Tam je tako pihalo!!! MA res... ku da bi dal tja
Wajdowšno! Pomojem, da so tako zgradili prou zanalašč, ker tam, kjer so bivale familje, je bilo zaveterje, tu pa da te je skoraj odneslo.
Če so se zaporniki dobro obnašali, so tudi imeli možnost uporabljat knjižnico. Dovolili so jim tudi igrati inštrument, se učiti, slikati in.. celo ta najbolj nevarni in taki "močni" možje, so potem kvačkali in pletli. Tisti, ki so se tega naučili.

Dvorišče - rekreacija za tiste, ki so se obnašali ok

Dvorišče


Jaz v celici


Ta najbolj znani zaporniki v Alkatrazu.. ta prvi iz desne je Al Capone

Tu zaporniki nisi bivali cel čas v isti celici, ampak so "rotirali". Menjavali so jih, da se en bi navadili na tiste, ki so bili zraven. 

In...ta spodnja slika prikazuje najslabše celice. Te so gledale na okna in vlaga je bila neznosna. Za tiste, ki so se najslabše obnašali, so jih preselili sem. Nekateri so bili tu samo kak dan, drugi 2 leti. Poleg teh celic, so imeli tudi 6 samic, ki so jih imenovali "Hole"...luknja. Tu notri ni nihče bil več kot 19 dni. Bili so v popolni temi in s posebno "dieto".


Samica.. sem bila notri in filing ni prav nič kej fajn...


Knjižnica.. seveda, takrat so imeli knjige


Pri enemu izmed poskusov pobega je Barnie Coy uštimal eno tako zadevo, za širit rešetka. Poleg tega je tudi shujšal. Tako je lahko šel skozi in utekel tja, kjer je bilo orožje. Načrt ni šel po planih, tako da se je vse skupaj končalo s smrtjo 2 oficirjev in 3 zapornikov, vključno s Coy-em. V nadaljevanju sta bila še 2 usmrčena.
Na levi strani se vidi pribor za pletenje


Pogled iz okna na San Francisco.. seveda ne iz celice, ampak iz hodnika. Dejstvo, da je bilo mesto in življenje tako blizu zapora, je bila za njih ena izmed najtežjih psihičnih dejstev.


Uspeli poskus pobega.. še danes ne vedo, kje so. Najverjetneje v južni ameriki, saj so se vsi trije začeli učiti španski ali portugalsi jezik. Pobeg je potekal točno tako, kot v filmu "pobeg iz alkatraza"

Leta 1963 so ga zaprli.. ne zaradi tega pobega, ampak zaradi visokih stroškov vzdrževanja.


skratka.. Alcatraz in hodit po tistih hodnikih.. celice.. samice.. Resno kraj, kjer si ne želiš bit..

No comments: